În hotărârea pronunțată la 09 iulie 2020 în cazul lui Y.T. vs. Bulgaria (cererea nr. 41701/16) Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană privind Drepturile Omului.
Cazul a vizat un transsexual (Y.T.) care a luat măsuri pentru a-și schimba aspectul fizic și al cărui cerere de schimbare legală a sexului (masculin în loc de feminin) a fost refuzată de instanțele bulgare.
El a susținut că a devenit conștient de identitatea sa de sex masculin în adolescență și că a trăit în societate ca bărbat.
Curtea a constatat că autoritățile judiciare au stabilit că Y.T. a început un proces de tranziție de gen, schimbându-și aspectul fizic și că identitatea sa socială și de familie era deja de mult timp cea a unui bărbat.
Cu toate acestea, autoritățile au considerat că interesul public impunea ca schimbarea legală a sexului să nu fie permisă, fără a specifica însă natura exactă a interesului public, și nu au pus în balanță acest interes cu dreptul lui Y.T. la recunoașterea legală a identității sale sexuale.
Curtea a identificat acest lucru drept o rigiditate în raționamentul instanțelor naționale, care a plasat Y.T. – pentru un perioadă nerezonabilă și continuă – într-o poziție tulburătoare, în care a fost susceptibil de a experimenta sentimente de vulnerabilitate, umilire și anxietate.
Refuzul autorităților interne de a recunoaște din punct de vedere legal schimbarea sexului lui Y.T., fără a da motive relevante și suficiente și fără a explica de ce a fost posibil să se recunoască schimbarea legală a sexului în alte cazuri, constituie astfel o ingerință nejustificată în dreptul Y.T. la respectarea vieții private.