19.5 C
Ploieşti
Thursday, June 1, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCEDORomânia condamnată la CEDO pentru nerecunoașterea legală a relațiilor între persoane de...

România condamnată la CEDO pentru nerecunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex

În hotărârea pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Buhuceanu și alții împotriva României s-a constatat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Reclamanți în cauză au fost cupluri de același sex, iar cazul a vizat recunoașterea din punct de vedere legal a relațiilor acestora.

Curtea a constatat în special că România avea datoria de a oferi o recunoaștere adecvată și protecție pentru relațiile între persoane de același sex, fiind la latitudinea sa să stabilească forma legală în care au loc acestea.

Niciunul dintre argumentele Guvernului cu privire la căsătoria între persoane de același sex nu ar putea depăși interesul solicitanților de a-și vedea recunoscute relațiile.

Curtea a constat că reclamanții, ca și alte cupluri aflate în situația lor, nu au putut beneficia de numeroase drepturi care sunt acordate în temeiul legii cuplurilor căsătorite, în domenii precum proprietatea, întreținerea și moștenirea. Curtea a reținut că argumentul Guvernului în sensul că aceste drepturi ar putea face obiectul unor acorduri contractuale private, a fost deja  respins în jurisprudența sa.

Notă: art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Photo by Brian Kyed on Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente