8.9 C
Ploieşti
Wednesday, January 22, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCEDORestricții impuse în perioada de pandemie și drepturile omului. Jurisprudență CEDO

Restricții impuse în perioada de pandemie și drepturile omului. Jurisprudență CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că măsurile generale anti-COVID care interzic evenimentele publice pentru o perioadă lungă de timp au încălcat Convenția.

In cauza Comunitatea genoveză de acțiune sindicala (CGAS) contra Elveției (cererea nr. 21881/20), asociația a reclamat faptul că a fost lipsită de dreptul de a organiza și de a participa la evenimente publice, în urma adoptării măsurilor guvernamentale pentru combaterea COVID-19.

Curtea a considerat că interzicerea întrunirilor publice, măsură care face parte din acțiunile întreprinse de Guvern în lupta împotriva coronavirusului, constituie o imixtiune în exercitarea libertății de întrunire.

„Curtea recunoaște, în acest caz, că amenințarea la adresa sănătății publice din cauza coronavirusului a fost semnificativă, că informațiile științifice despre caracteristicile și periculozitatea virusului erau foarte limitate în stadiul inițial al pandemiei și, prin urmare, că statele au trebuit să reacționeze rapid în perioada luată în considerare în acest caz. De asemenea, Curtea a ținut cont și de interesele contrariile puse în joc în contextul complex al pandemiei și, în special, obligația pozitivă impusă statelor părți la convenție de a proteja viața și sănătatea persoanelor aflate sub jurisdicția lor în virtutea, printre altele, a articolelor 2 și 8 din Convenție.”

„Curtea, fără a contesta în vreun fel amenințarea pe care o reprezintă coronavirusul pentru societate și pentru sănătatea publică, conchide totuși, în lumina importanței libertății de întrunire pașnică într-o societate democratică, și în special a temelor și valorilor pe care asociația le apără în temeiul statutului său, a caracterului general și duratei lungi de interzicere a evenimentelor publice care intră în sfera de activitate a asociației, precum și față de natura și gravitatea sancțiunilor prevăzute, că ingerința în exercitarea drepturilor protejate de articolul 11 nu a fost proporțională cu scopurile urmărite. De asemenea, Curtea reține că instanțele naționale nu au efectuat un control efectiv a măsurilor contestate, în perioada relevantă. Prin urmare, statul elvețian a depășit marja de apreciere care i-a fost acordată.

Prin urmare, ingerința nu era necesară într-o societate democratică în sensul articolului 11 din Convenție și, prin urmare, există o încălcare a acestei dispoziții.”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Cauza 21881/20, Comunicat de presă CEDH 087 (2022), 15.03.2022

foto:bill-oxford/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente