2.7 C
Ploieşti
Monday, December 4, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăArticole recomandateSchimbarea locului de muncă al străinilor care intră pe piața muncii din...

Schimbarea locului de muncă al străinilor care intră pe piața muncii din România se va putea face în anumite situații doar în baza acordului scris al angajatorului anterior

Printr-o ordonanță de urgență intrată în vigoare la finalul săptămânii trecute, s-au stabilit condițiile în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obținut avizul de angajare.

Concret, în situațiile în care străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare dorește ocuparea unui loc de muncă la alt angajator în decurs de un an de la data înregistrării CIM cu vechiul angajator, nu o va putea face fără acordul acestuia din urmă.

Astfel, se menține prevederea potrivit căreia străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare (cu excepția celui pentru lucrători sezonieri) poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE. Este necesară însă obținerea unui nou aviz de angajare și de acordul angajatorului anterior, în condițiile arătate.

Prin excepție, acordul angajatorului anterior nu este necesar atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit din inițiativa acestuia sau ca urmare a acordului părților ori prin demisia străinului, dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, în condițiile prevăzute Codul muncii.

Ca un alt element de noutate, se mai prevede că noul aviz de angajare se obține fără îndeplinirea condițiilor generale și speciale prevăzute de lege numai în situația în care se eliberează aceluiași angajator. Dacă însă noul aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, este necesară îndeplinirea condițiilor legale.

Potrivit precizărilor Ministerului Muncii, modificările aduse  au fost adoptate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor și care prejudiciau material angajatorul inițial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetățeanului străin pe piața muncii din România.

(OUG nr. 143/2022, pentru modificarea art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România)

foto: dmitry ratushny/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente