21.2 C
Ploieşti
Thursday, June 1, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEWhistleblowers: de mâine intră în vigoare noi obligații pentru companii

Whistleblowers: de mâine intră în vigoare noi obligații pentru companii

Legea privind protecția avertizorilor în interes public va intra mâine (22 decembrie) în vigoare, după ce a parcurs un proces legislativ sinuos.

Actul normativ constituie cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Avertizorul în interes publiceste definit ca fiind persoana fizică care efectuează o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.

Legea introduce obligația pentru persoanele juridice de drept privat care au cel puțin 50 de angajați, de a identifica sau institui canale interne de raportare a încălcărilor legii.

Prin excepție, persoanele juridice de drept privat care intră în domeniul de aplicare al actelor normative prevăzute expres de lege,  instituie sau mențin canale interne de raportare și proceduri pentru raportarea internă și pentru întreprinderea unor acțiuni subsecvente, indiferent de numărul de salariați. Cu titlu exemplificativ, este vorba despre persoane juridice din domeniul pieței de capital, pensiilor facultative, fondurilor de investiții alternative, activității de asigurare și reasigurare, instituțiilor de credit, emiterii de monedă electronică, etc.

Persoanele juridice de drept privat care au între 50 și 249 de angajați se pot grupa și pot utiliza sau partaja resurse în ceea ce privește primirea raportărilor referitoare la încălcări ale legii și în ceea ce privește acțiunile subsecvente.

De asemenea, pentru aceste persoane juridice, obligația de a identifica sau institui canale interne de raportare intră în vigoare la data de 17 decembrie 2023.

Subsecvent instituirii sau menținerii canalelor de raportare, există obligația stabilirii procedurii de raportare și de efectuare a acțiunilor subsecvente, obligația  desemnării unei persoane, a unui compartiment sau a unui terț, cu atribuții în ceea ce privește primirea, înregistrarea, examinarea, efectuarea de acțiuni subsecvente și soluționarea raportărilor și obligația păstrării evidenței raportărilor.

Nerespectarea de către persoanele juridice a obligației de a institui canalele interne de raportare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei.

foto:laura-davidson/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente