16 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCEDOTranssexual. Respingerea cererii de recunoaștere a schimbării sexului. Încălcarea dreptului la viață...

Transsexual. Respingerea cererii de recunoaștere a schimbării sexului. Încălcarea dreptului la viață privată

În hotărârea pronunțată la 09 iulie 2020  în cazul lui Y.T. vs. Bulgaria (cererea nr. 41701/16) Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană privind Drepturile Omului.

Cazul a vizat un transsexual (Y.T.) care a luat măsuri pentru a-și schimba aspectul fizic și al cărui cerere de schimbare legală a sexului (masculin în loc de feminin) a fost refuzată de instanțele bulgare.

El a susținut că a devenit conștient de identitatea sa de sex masculin în adolescență și că  a trăit în societate ca bărbat.

Curtea a constatat că autoritățile judiciare au stabilit că Y.T. a început un proces de tranziție de gen, schimbându-și aspectul fizic și că identitatea sa socială și de familie era deja de mult timp cea a unui bărbat.

Cu toate acestea, autoritățile au considerat că interesul public impunea ca schimbarea legală a sexului să nu fie permisă, fără a specifica însă natura exactă a interesului public, și nu au pus în balanță acest interes cu dreptul lui Y.T. la recunoașterea legală a identității sale sexuale.

Curtea a identificat acest lucru drept o rigiditate în raționamentul instanțelor naționale, care a plasat Y.T. – pentru un perioadă nerezonabilă și continuă – într-o poziție tulburătoare, în care a fost susceptibil de a experimenta sentimente de vulnerabilitate, umilire și anxietate.

Refuzul autorităților interne de a recunoaște din punct de vedere legal schimbarea sexului lui Y.T., fără a da motive relevante și suficiente și fără a explica de ce a fost posibil să se recunoască schimbarea legală a sexului în alte cazuri, constituie astfel o ingerință nejustificată în dreptul Y.T. la respectarea vieții private.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente