20.6 C
Ploieşti
Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEMajorarea amenzilor pentru nerespectarea obligațiilor privind combaterea buruienii ambrozia

Majorarea amenzilor pentru nerespectarea obligațiilor privind combaterea buruienii ambrozia

Legea privind combaterea buruienii ambrozia (nr. 62/2018) impune proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, dar și beneficiarilor lucărilor de construcții (alături de alte categorii de persoane) obligația de  a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia (denumită științific Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

În acest scop, persoane vizate de lege trebuie să desfășare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Potrivit legii, nerespectarea obligațiilor legale constituie contravenție şi se sancţionează cu avertisment.

De asemenea, constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment, și este sancţionată de data aceasta cu amendă, ale cărei limite au fost majorate printr-o lege publicată ieri, 15 iulie 2020.

În concret, amenda este de  la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Legea va intra în vigoare pe 18 iulie 2020.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente