27.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalGreșeala recunoscută este pe o treime iertată. Procedura simplificată de judecată în...

Greșeala recunoscută este pe o treime iertată. Procedura simplificată de judecată în procesul penal

Inculpatul trimis în judecată prin rechizitoriu al Parchetului are posibilitatea de  a opta pentru o procedură simplificată de judecată.

Procedura presupune o recunoaștere totală a faptelor astfel cum sunt ele prezentate în actul de sesizare și acceptarea ca judecata să aibă loc numai  pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate de părți și de persoana vătămată.

Dacă judecata are loc în această procedură rapidă iar instanța se oprește asupra unei soluții de condamnare sau de amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

În cazul inculpaților minori (cărora nu li se pot aplica pedepse, ci doar măsuri educative),  instanța va avea în vedere solicitarea de judecată în procedura simplificată la alegerea măsurii educative. În cazul măsurilor educative privative de libertate (internarea într-un centru educative și  internarea într-un centru de detenție), limitele perioadelor pe care se dispun aceste măsuri, prevăzute de lege, se reduc cu o treime.

Procedura simplificată a judecății nu este incompatibilă cu pronunțarea unei soluții de achitare (presupune recunoașterea faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, urmând ca instanța să analizeze dacă acestea întrunesc condițiile de existență ale unei infracțiuni) și nici cu o schimbare a încadrării juridice (spre deosebire de acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procuror și inculpat, în care inculpatul este ținut să recunoască atât faptele pentru care este cercetat, dar și să accepte încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală).

Procedura simplificată nu poate fi folosită în cazurile în care acțiunea penală  vizează o infracțiune care se pedepsește cu detențiune pe viață (ex. omorul calificat).

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente