25.9 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanDifuzarea de informații despre viața privată și de familie a unui comisar...

Difuzarea de informații despre viața privată și de familie a unui comisar de poliție nu este o problemă de interes public. CEDO

În Hotărârea pronunțată la 26 mai 2020 în cazul Marina împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din CEDO.

Cazul a vizat un program radio în timpul căruia a fost citită, din inițiativa surorii dl. Marina,  o scrisoare care conținea informații personale despre acesta și fosta sa soție, fără cunoștința lor.

După difuzare, postul de radio a fost obligat să publice o retractare, realizând că informațiile despre domnul Marina erau false.

Cu toate acestea, un proces de răspundere civilă formulat de domnul Marina împotriva postului de radio a fost respins, întrucât instanța de judecată a considerat că în cazurile de interes public în care sunt implicate persoane publice, acestea din urmă trebuie să demonstreze un grad mai mare de toleranță, având în vedere poziția lor în societate. La vremea respectivă, domnul Marina era un comisar de poliție necunoscut publicului larg.

Curtea Europeană a constatat că instanța internă nu a cântărit în mod corespunzător drepturile concurente: dreptul de a transmite idei și dreptul de a proteja drepturile și reputația unei persoane.

Curtea a constatat în special că, în ceea ce privește cântărirea intereselor în cauză, instanța nu a ținut cont de conținutul real al informațiilor, contribuția acestora la o dezbatere de interes general sau lipsa ei de bază faptică. Instanța  nu a explicat cum simplul fapt de a deține funcția de comisar de poliție a redus așteptarea acestuia la protecția vieții sale private.

(CEDO – Comunicat de presă din 26.05.2020)

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente