Despre culesul viei, discriminare și statul de drept

0
391

„Fapta reclamatei de a promova ideea că pentru a face un must dulce trebuie să se utilizeze fete virgine testate medical reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG 137/2000 și nu se bucură de protecția libertății de exprimare.”

Așa sună Hotărârea nr. 210/26.02.2020 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Cum s-a ajuns acolo?

La o emisiune a postului public de televiziune, proprietarul unei crame a relatat cu patos cum respectă tradițiile românești, la crama sa sărbătoarea culesului viei având în centru fete virgine. Și, pentru a fi mai convingător, domnul cu pricina a fluturat un dosar cu certificate medico-legale care atestau virginitatea fetelor.

N-am urmărit emisiunea, dar a circulat pe rețelele de socializare un filmuleț cu partea relevantă din emisiunea TVR. Aș vrea să rescriu, este vorba despre TVR.

Spre deosebire de TVR, care a difuzat fără probleme emisiunea, exista „pe net” un curent care considera că este de neacceptat ca astfel de fapte să se petreacă și, mai mult, să fie promovate de televiziunea națională. 

De aceea am sesizat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Pentru a exista și varianta oficială a celor care considerau că faptele respective erau de natură să creeze o situație degradantă și umilitoare pentru femei.

Pentru ca televiziunea publică să fie un pic mai atentă la conținutul mesajelor transmise de invitați.

Pentru ca proprietarul cramei să vadă și o altă fațetă a acțiunilor sale, fiindcă sunt aproape convinsă că intenția sa nu a fost să discrimineze. Dar a discriminat.

Pentru ca fetele și femeile să știe că pot spune NU, atunci când sunt puse într-o situație degradantă.

Pentru că suntem într-un stat de drept. 

Imagine: Henri Matisse, Dansul (1909), Muzeul de Artă Modernă New York