Marți a fost publicată Legea prin care a fost ratificată Convenția nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva la 21 iunie 2019.
În sensul convenției, expresia „violență și hărțuire” în lumea muncii se referă la o serie de comportamente și practici inacceptabile sau amenințări ale acestora, indiferent dacă au loc în mod izolat sau repetat, care au scopul de a genera, generează sau pot genera un prejudiciu fizic, psihologic, sexual sau economic și includ violența și hărțuirea bazate pe diferența de gen.
În ceea ce privește domeniul de aplicare, Convenția protejează lucrătorii și alte persoane din lumea muncii, inclusiv angajații, astfel cum sunt definiți de legislația și practica națională, precum și persoanele care lucrează, indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii și ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și persoanele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator.
De asemenea, convenția se aplică tuturor sectoarelor, fie ele private sau publice, atât în economia formală, cât și în cea informală, în zonele urbane, precum și în zonele rurale.
Convenția se aplică violenței și hărțuirii în lumea muncii care apar pe parcursul, în legătură cu sau care rezultă din muncă:
- la locul de muncă, inclusiv în spațiile publice și private atunci când acestea constituie un loc de muncă;
- în locurile în care lucrătorul este plătit, se odihnește sau mănâncă sau folosește grupurile sanitare, instalațiile pentru spălare și vestiarele;
- în timpul deplasărilor, călătoriilor, instruirii, evenimentelor sau activităților sociale în interes de serviciu;
- prin intermediul comunicărilor legate de muncă, inclusiv cele efectuate prin tehnologia informației și comunicațiilor;
- în spațiile de cazare puse la dispoziție de angajator;
- pe durata deplasării către și dinspre locul de muncă.
Cât despre metodele de punere în aplicare a prevederilor convenției, în expunerea de motive a legii de ratificare sunt menționate mai multe acte normative ce vor fi modificate sau abrogate, respectiv: Codul muncii; Legea nr.202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați; Ordonanța Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare; Legea nr.108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii; Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
Potrivit Ministerului Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate 511 petiții privind hărțuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 41 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparație, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de sesizări.
foto:annie spratt/unsplash.com