Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat marți o hotărâre în care a constatat că a existat o încălcare de către autoritățile române a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în situația a două persoane transgender ale căror cereri de recunoaștere a identității de gen au fost refuzate pe motiv că persoanele care fac astfel de cereri trebuie să furnizeze dovezi că au suferit o operație de schimbare de sex.
Curtea a observat că reclamanții s-au confruntat cu o dilemă imposibilă: fie să consimtă la a fi supuși intervenției chirurgicale împotriva voinței lor – și să renunțe la exercitarea deplină a dreptului lor la integritatea fizică, fie să renunțe la recunoașterea identității lor de gen – ambele aspecte intră sub incidența dreptului la viața privată.
În opinia Curții, acest lucru a rupt echilibrul – pe care statele trebuie să îl asigure – între interesul general și interesele individuale ale persoanelor în cauză.
Curtea a considerat că refuzul autorităților interne de a recunoaște în mod legal schimbarea genului reclamanților în absența intervenției chirurgicale constituie o interferență nejustificată în dreptul lor la respectarea vieții private.
Statul român a fost obligat la plata a câte 7.500 euro cu titlu de daune morale pentru fiecare reclamant.
Notă: Art. 8 din Convenție – dreptul la respectarea vieții private și de familie:
„1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege și dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea națională, siguranța publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protejarea sănătății sau a moralei, ori protejarea drepturilor și libertăților altora.”
foto:sharon-mccutcheon/unsplash.com