26.8 C
Ploieşti
Wednesday, June 23, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitateANAF a publicat normele de venit 2021

ANAF a publicat normele de venit 2021

Luni, 18.01.2021, ANAF a dat publicității normele anuale de venit pe anul 2021, stabilite pentru activități independente.

Determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit se face de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, care se regăsesc în nomenclatorul elaborat de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, MFP este autoritatea căriea îi revine, potrivit Codului fiscal, sarcina elaborării nomenclatorului activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, prin precizarea codurilor CAEN corespunzătoare.

Ulterior,  Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, respectiv a municipiului Bucureşti au obligaţia de a stabili și a publica nivelul normelor de venit.

Printre activitățile pentru care se poate aplica sistemul normei de venit se numără organizare de cursuri sportive, de activităţi de întreţinere şi înfrumuseţare fizică (coduri CAEN  9313, 9319, 9329 și 9604), în cazul cărora norma de venit în Mun. București este 27.000 lei sau servicii de frizerie, coafură, cosmetică, manichiură, pedichiură, masaj (coduri CAEN 9602 și 9604), în cazul cărora norma de venit pentru Mun. București este de 27.000 sau 28.000 lei.

Stabilirea normei de venit pentru o activitate se face cu respectarea principiului potrivit căreia aceasta nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

Dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

În schimb, dacă un contribuabil desfăşoară o activitate pentru care e posibilă determinarea venitului pe bază de normă  şi o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, respectiv pe baza datelor din contabilitate.

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente