Deși legea privind protecția avertizorilor în interes public a intrat în vigoare la finalul anului trecut, pentru persoanele juridice care au între 50 și 249 de salariați obligația identifica sau institui canale interne de raportare intră în vigoare abia la 17 decembrie 2023.
Reamintim că actul normativ constituie cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Comunicările privind încălcări ale legii se pot face prin raportare (internă/externă) și prin divulgare publică (punerea la dispoziție a informațiilor în spațiul public).
Raportarea internă se realizează prin mijloacele puse la dispoziție chiar de către de autoritățile, instituțiile publice, persoanele juridice, aceste mijloace constituind canalele interne de raportare.
În acest context, persanelor juridice care au cel puțin 50 de salariați li s-a impus obligația de a identifica sau institui canale interne de raportare, iar persoanele juridice care au între 50 și 249 de salariați au beneficiat de o păsuire în executarea acestei obligații, până la 17 decembrie 2023.
Mai mult, legea prevede că persoanele juridice de drept privat care au între 50 și 249 de angajați se pot grupa și pot utiliza sau partaja resurse în ceea ce privește primirea raportărilor referitoare la încălcări ale legii și în ceea ce privește acțiunile subsecvente.
Nerespectarea de către persoanele juridice a obligației de a institui canalele interne de raportare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei.
foto:linkedin-sales-navigator/unsplash.com