27.3 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCEDOViața privată și supravegherea video în interiorul instituțiilor de învățământ. Hotărâre CEDO

Viața privată și supravegherea video în interiorul instituțiilor de învățământ. Hotărâre CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat marți într-o cauză împotriva Republicii Muntenegru vizând protecția vieții private.

Potrivit unui comunicat de presă al Curții, cauza a vizat plângerea formulată de  doi profesori universitari care au susținut încălcarea dreptului la viață privată, protejat de art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin montarea de camere video de supraveghere  în amfiteatrele universității.

Curtea a constata că într-adevăr a existat o încălcare a dispozițiilor menționate, supravegherea în cauză nefiind conformă cu legislația națională, reafirmând jurisprudența sa anterioară potrivit căreia noțiunea de “viață privată” poate include și activități profesionale, iar acesta este și cazul profesorilor respectivi.

A  arătat instanța europeană că viața privată poate include activități ce se desfășoară în spații publice, iar amfiteatrele sunt nu numai locuri în care profesorii își desfășoară activitatea profesională, dar și spații în care interacționează cu studenții, stabilind relații și construindu-și identitatea lor socială.

Dacă s-a stabilit în jurisprudența anterioară că supravegherea video ascunsă la locul de muncă constituie o ingerință în viața privată, Curtea arată că nu există nici un motiv a nu considera că o astfel de ingerință există și în cazul supravegherii fățișe.

Au fost criticate instanțele naționale pentru faptul că nu au examinat legalitatea supravegherii, considerând din start că nu se pune problema de confidențialitate în acest caz.

Dreptul la viața privată este ocrotit de art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia  orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului  şi a corespondenței sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsura care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea naţională, siguranţă publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.

Articolul precedentDrepturile animalelor
Articolul următorDenunțul
- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente