Astăzi a fost publicată Hotărârea de Guvern care are ca obiect stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a codurilor CAEN de 4 cifre aferente acestora.
Încadrarea într-un sector de negociere colectivă se realizează conform codului CAEN principal de activitate.
În cazul în care unele activități se regăsesc în mai multe sectoare de negociere colectivă, angajatorii pot solicita încadrarea într-unul dintre aceste sectoare, dacă au codul CAEN principal într-unul dintre sectoarele respective.
Procedura de încadrare a unității în sectoarele de negociere colectivă urmează să se aprobă prin ordin al ministrului responsabil cu dialogul social, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 10 zile.
Potrivit unui comunicat al executivului, actul normativ redefinește sectoarele de negociere colectivă și extinde numărul acestora de la 30 la 58. Măsura are rolul de a flexibiliza și de a încuraja negocierile colective la nivel de sector de activitate între partenerii sociali, pe baza interesului comun și prin acordul de voință al părților. De asemenea, actul normativ urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ al dialogului social, în vederea creșterii numărului de contracte colective muncă și a protejării resurselor, dar și a lucrătorilor.
(HG nr. 171/2023, privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a codurilor CAEN aferente acestora)
Context:
Noua lege a dialogului social definește sectoare de negociere colectivă ca fiind sectoarele economiei naționale în care partenerii sociali convin să negocieze colectiv, care se stabilesc de către Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă.
foto:romain/unsplash.com