11.6 C
Ploieşti
Tuesday, September 21, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaSalariu minim 2021. Crește suma de plată în cazul nerespectării obligației de...

Salariu minim 2021. Crește suma de plată în cazul nerespectării obligației de a angaja persoane cu handicap

Începând de ieri, salariul de bază minim brut pe ţară a fost stabilit  la suma de 2.300 lei lunar, în creștere cu  3 % față de luna decembrie 2020.

Creșterea salariului minim produce efecte și asupra cuantumului altor obligații legale.

Un exemplu este cuantumul sumei pe care trebuie să o plătească bugetului statului angajatorii care nu respectă obligația de a angaja persoane cu handicap.

Reamintim astfel că persoanele juridice care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de salariați.

În cazul nerespectării acestei obligații, persoanele juridice pot opta pentru una dintre următoarele obligaţii:

  • să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
  • să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferenţa până la nivelul sumei prevăzute la lit. a) să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate.

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente