30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaCauza reală și serioasă a desființării locului de muncă. Decizie de management....

Cauza reală și serioasă a desființării locului de muncă. Decizie de management. Limita cenzurii instanței

Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Legea prevede că desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

„Pentru a se reţine cauza reală şi serioasă a reorganizării nu este necesară dovedirea de către angajator a existenţei unor dificultăţi economice, ce ar presupune pierderi financiare efective, ci este suficient ca angajatorul să urmărească eficientizarea propriei activităţi, în scopul utilizării cu randament maxim a resurselor umane şi financiare, fiind atributul exclusiv al angajatorului de a hotărî asupra modalităţii în care îşi organizează activitatea. Preluarea unor atribuţii ale postului desfiinţat de către posturile care au rămas nu fac dovada menţinerii vechiului loc de muncă, ci reprezintă un mecanism de eficientizare a  muncii.

Angajatorul, fiind agent economic cu capital privat, are posibilitatea, contrar susţinerilor reclamantului apelant, să îşi organizeze activitatea în conformitate cu cerinţele unui management eficient, iar în raport cu aceasta, să dimensioneze numărul de persoane angajate pe diferite posturi, potrivit nevoilor sale reale, indiferent dacă acestea sunt de conducere sau de execuţie.

(…) Aspectele de natură economică ce se au în vedere la luarea unei astfel de decizii revin în competenţa echipei manageriale, care are o privire de ansamblu asupra întregului mecanism organizatoric. În speţă, ţintele economice au impus măsura eficientizării activităţii, inclusiv prin reducerea cheltuielilor aferente postului ocupat de apelant, cu consecinţa desfăşurării activităţii în parametrii optimi cu personalul rămas.

Instanţa nu poate decât să verifice dacă desfiinţarea locului de muncă este efectivă, adică dacă postul este suprimat din statul de funcţii, dacă are caracter obiectiv, fiind independentă de factori subiectivi care au legătură cu persoana angajatului. Instanţa de apel nu poate cenzura modalitatea în care angajatorul înţelege să-şi reorganizeze gestionarea şi administrarea patrimoniului.”

(Curtea de Apel Alba-Iulia, Secţia I civilă – Decizia civilă nr.433/25 aprilie  2018)

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente