30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATESalariul minim brut. Consecințele nerespectării acestuia

Salariul minim brut. Consecințele nerespectării acestuia

Începând de ieri, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit  la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.

Legislația muncii stabilește interdicția angajatorului de a negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară este sancțioantă contravențional cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.

Codul muncii prevede însă că fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

foto:toa-heftiba/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente