16.5 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCEDORomânia a fost condamnată de CEDO pentru că nu a oferit unor...

România a fost condamnată de CEDO pentru că nu a oferit unor deținuți hrană corespunzătoare religiei musulmane

În două hotărâri pronunțate marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a constatat că a existat o încălcare de către statul român a art. 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Libertatea de gândire, de conștiință și de religie) în cazurile a doi deținuți.

Primul caz l-a privit pe domnul Ion Saran, deținut în cinci penitenciare din România (Botoșani, Codlea, Deva, Iași și Miercurea-Ciuc), între 2016 și 2018. El s-a adresat CEDO susținând că nu a primit mese compatibile cu preceptele Islamului în două Penitenciare (Iași și Miercurea-Ciuc), care îi ceruseră să furnizeze dovada aderării sale la acea religie, deși la plasarea în detenție declarase că era musulman.

Curtea a subliniat că domnul Saran a primit mese compatibile cu religia sa la în penitenciarele Botoșani, Codlea și Deva, ceea ce sugerează că sistemul penitenciar românesc era capabil să răspundă unor astfel de cereri.

Cel de-al doilea caz îl privește pe domnul Dănuț Neagu, care s-a convertit la islam în timpul detenției sale. Și acesta a semnalat că autoritățile române au refuzat să-i servească mese fără carne de porc, în conformitate cu preceptele sale religioase, motivând că deținutul nu și-a dovedit apartenența la această religie.

Curtea a constatat că prin dispozițiile legale care impun existența unei dovezi scrise în cazul unei schimbări de religie în timpul detenției, s-a încălcat echilibrul care trebuia asigurat între interesele penitenciarului, cele ale altor deținuți și interesele particulare ale reclamantului în cauză.

Curtea a mai arătat că nu este convinsă că cererile domnului Neagu de a i se oferi o dietă în  concordanță cu religia sa ar fi provocat o disfuncționalitate în gestionarea activității penitenciarului  sau ar fi dus la consecințe negative asupra dietei altor deținuți.

Statul româna fost obligat la plata sumei de 5.000 euro cu titlu de daune morale către fiecare reclamant.

foto:alex-vasey/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente