25.9 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăContravenționalAmenzi aplicate de Consiliul Concurenței. Imposibilitatea achitării a jumătate din minimul special

Amenzi aplicate de Consiliul Concurenței. Imposibilitatea achitării a jumătate din minimul special

Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege chiar şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevede expres această posibilitate – stabilesc dispozițiile Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.

Printr-o decizie cu caracter obligatoriu pronunțată recent de instanța supremă, s-a stabilit că aceste dispoziții legale nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei în temeiul Legii concurenţei.

Președintele Consiliului Concurenței a explicat că ”Dacă s-ar aplica această regulă, de a achita jumătate din minim, am ajunge în situația în care o companie care a fost sancționată cu 10 % din cifra de afaceri pentru o încălcare gravă a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de poziție dominantă, ar plăti o amendă de 0,25%, deci de 40 de ori mai mică. În acest fel, activitatea noastră de sancționare și corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficientă și golită de conținut, încălcându-se legislația europeană în domeniu pe care avem obligația de a o respecta în calitate de stat membru”.

foto:igal-ness/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente