3.4 C
Ploieşti
Saturday, March 22, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaPrima de activare. Cine poate beneficia, care este cuantumul și când trebuie...

Prima de activare. Cine poate beneficia, care este cuantumul și când trebuie restituită

Într-un comunicat recent, Ministerul Muncii arată că în anul 2023, 144.067 de tineri cu vârste sub 30 de ani au fost incluși în măsuri active de ocupare derulate prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă. Dintre aceștia, 54.759 de tineri au fost încadrați în muncă, 1.126 beneficiind de prima de activare pentru șomerii neindemnizați.

Cine poate beneficia, mai exact, de această primă?

Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevede că șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, beneficiază de această primă în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Nu beneficiază însă de primă persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.

Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menținerea acesteia și în situația în care, în perioada de 3 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator și se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleași condiții.

Prima de activare este în cuantum de 1.000 lei, este neimpozabilă și se acordă în două tranșe:

  • o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
  • o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

Angajații au obligația de a restitui integral sumele primite cu titlu de primă de activare, în situația în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 3 luni de la data încadrării în muncă, pentru  următoare temeiuri: prin acordul părților; demisie; încetare în cursul /la finalul perioadei de probă, în situația în care încetarea este la inițiativa angajatului; concediere disciplinară; ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate; ca urmare a interzicerii dreptului de a exercita o profesie sau funcție, ca măsură de siguranță sau pedeapsă complementară; concediere ca urmare a arestării preventive sau la domiciliu pe o durată mai mare de 30 de zile.

foto:chiara-daneluzzi/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente