18.1 C
Ploieşti
Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaPrecizarea criteriilor de selecție în decizia de concediere colectivă

Precizarea criteriilor de selecție în decizia de concediere colectivă

În cazul concedierilor colective, decizia de concediere se comunică salariatului în scris și trebuie să conțină în mod obligatoriu, pe lângă motivele care determina concedierea și durata preavizului, criteriile de stabilire a ordinii de priorități.

“Dacă în momentul consultărilor dintre sindicat și patronat prealabile efectuării concedierii colective, pot fi notificate si propuse criteriile de selecție în totalitatea lor, art. 76 lit. c din Codul muncii trebuie interpretat în sensul că impune nu doar menționarea în decizia de concediere a tuturor criteriilor de selecție aplicate la concediere, ci precizarea în mod concret a criteriilor efectiv aplicate salariatului concediat.

Lipsa din decizia de concediere a criteriilor aplicate îl pune pe salariat, dar și pe instanță, în imposibilitatea de a verifica corectitudinea selectării reclamantului dintre salariații care ocupau același post. Neinserarea unor criterii de selecție sau imposibilitatea verificării acestora, ar da naștere la arbitrariu din partea angajatorului.

Reținând că în speță au fost încălcate condițiile de formă ale deciziei de concediere, Curtea apreciază că decizia este lovita de nulitate.”

Curtea de Apel Pitești, Decizia 528/2016

foto:green-chameleon/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente