18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanDurata de 4 ani și 8 luni a investigației privind decesul unei...

Durata de 4 ani și 8 luni a investigației privind decesul unei persoane în penitenciar este contrară CEDO

Autoritățile elene nu au reușit să efectueze o anchetă efectivă în cazul decesului unui toxicoman în penitenciar – este concluzia la care judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au ajuns printr-o decizie recentă, pronunțată în cauza Patsaki și alții împotriva Greciei.

Judecătorii au decis astfel că a existat o încălcare a articolului 2 CEDO (dreptul la viață), în componenta procedurală a acestuia, și nicio încălcare a acestui drept în substanța sa.  

Cazul viza decesul în penitenciar a unui dependent de droguri. Cererea a fost depusă de opt membri ai familiei decedatului (soția, fiica, mama, tatăl și cei patru frați).

Curtea a hotărât că durata termenului anchetei judiciare (patru ani și opt luni) a încălcat cerințele de diligență și promptitudinea unei investigații eficiente.

De asemenea, acesta a afirmat că autoritățile nu au examinat îndeaproape cazul  și nu au efectuat o investigație eficientă privind circumstanțele morții. De exemplu, instanța penală nu a citat persoane ale căror declarații ar fi putut avea o influență decisivă pentru soluționarea cauzei, iar anchetarea preliminară a guvernatorului închisorii a fost întreruptă fără motive sau proceduri.

În cele din urmă, Curtea a constatat că circumstanțele morții nu au indicat clar responsabilitatea statului.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente