26.8 C
Ploieşti
Wednesday, June 23, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalDecizie cu caracter obligatoriu vizând infracțiunea de conducere a unui vehicul sub...

Decizie cu caracter obligatoriu vizând infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, prevede Codul penal.

Într-o decizie cu caracter obligatoriu pronunțată recent, Înalta Curte a interpretat sensul noțiunii de CONDUCERE și dacă aceasta are legătură cu punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie.

Problema de drept a pornit de la o situație în care un inculpat, având în sânge o alcoolemie de 1,65 g/l, a pus în mișcare PRIN ÎMPINGERE autoturismul, iar ulterior, drumul fiind în pantă, a intrat în habitaclul autoturismului și a acționat mecanismele de frânare și direcție, având intenția de a porni în acest fel motorul, deplasându-se în acest mod pe o distanță de aproximativ 300 metri, din care o parte a împins autoturismul și o parte s-a aflat la volanul acestuia, pe drumurile publice, FĂRĂ CA MOTORUL AUTOTURISMULUI SĂ FIE ÎN STARE DE FUNCȚIONARE.

S-a pus astfel problema dacă fapta acestui inculpat întrunește sau nu elementele de tipicitate a infracțiunii, atâta timp cât motorul autoturismului nu a fost în stare de funcționare, deplasarea făcându-se prin împingere. ICCJ a stabilit prin decizia sa că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art.336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente