Legislația în domeniul protecției mediului a fost modificată și completată printr-o lege care introduce conceptul de „disconfort olfactiv”.
Acesta este definit drept efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.
Prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează, potrivit actului normativ, în conformitate cu standardele în vigoare respectiv, „SR EN 16841-1 Aer înconjurător. Determinarea prezenţei mirosurilor în aerul înconjurător prin inspecţie în teren Partea 1: Metoda grilei”, „SR EN 16841-2 Aer înconjurător. Determinarea prezenţei mirosurilor în aerul înconjurător prin inspecţie în teren Partea 2: Metoda dârei de miros” și „SR EN 13725 Calitatea aerului. Determinarea concentraţiei unui miros prin olfactometrie dinamică” sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă.
În cazul existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate formulează răspunsurile la respectivele plângeri.
În situația în care în urma investigațiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate constată existența unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv și starea de sănătate a populației, notifică autoritatea competentă pentru protecția mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecției mediului pentru reexaminarea și actualizarea respectivelor acte.
NOTĂ – Legea nr. 123/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediu a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 13 iulie 2020, urmând să intre în vigoare joi, 16 iulie 2020