26.3 C
Ploieşti
Wednesday, October 4, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUECJUE: Anularea unui zbor din cauza decesului inopinat al copilotului nu exonerează...

CJUE: Anularea unui zbor din cauza decesului inopinat al copilotului nu exonerează compania aeriană de obligația sa de compensare a pasagerilor

Potrivit unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene, anularea unui zbor din cauza decesului inopinat al copilotului nu exonerează compania aeriană de obligația sa de compensare a pasagerilor. Un astfel de deces, oricât de tragic ar fi, nu constituie o „împrejurare excepțională”, ci este, la fel ca orice boală inopinată care ar putea afecta un membru indispensabil al echipajului, inerent exercitării normale a activității companiei aeriene.

Curtea amintește în decizia sa că măsurile referitoare la personalul operatorului efectiv de transport aerian, precum cele privind planificarea echipajelor și a programului de lucru al personalului, țin de exercitarea normală a activităților acestuia din urmă.

Dat fiind că gestionarea unei absențe inopinate, din cauza bolii sau a decesului, a unuia sau mai multor membri ai personalului indispensabili pentru efectuarea unui zbor, inclusiv cu puțin timp înainte de plecarea acestuia, este legată intrinsec de problema planificării echipajului și a programului de lucru al personalului, o asemenea absență este inerentă exercitării normale a activității operatorului efectiv de transport aerian și prin urmare nu intră în sfera noțiunii de „împrejurări excepționale”.

Rezultă că operatorul de transport aerian nu este exonerat de obligația sa de compensare a pasagerilor.

Curtea precizează că, oricât de tragică și definitivă ar fi, situația unui deces inopinat nu se distinge, din punct de vedere juridic, de cea în care un zbor nu poate fi efectuat pentru motivul că un membru al personalului s-a îmbolnăvit, în mod inopinat, cu puțin timp înainte de plecarea zborului. Astfel, absența propriu-zisă, iar nu cauza medicală precisă a acestei absențe, este cea care constituie un eveniment inerent exercitării normale a activității operatorului de transport respectiv, așa încât acesta din urmă trebuie să se aștepte la apariția unor asemenea situații neprevăzute în cadrul planificării echipajelor sale și a programului de lucru al personalului său.

Curtea adaugă că faptul că membrul echipajului în cauză fusese declarat în totalitate apt în urma examinărilor medicale periodice prevăzute de reglementarea aplicabilă nu poate repune în discuție această concluzie, întrucât orice persoană poate fi, în orice moment, victima unei boli sau a unui deces inopinate.

(Hotărârea Curții în cauzele conexate C-156/22-C-158/22 | TAP Portugal)

foto:amarnath-tade/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente