30.6 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUELista ingredientelor unui produs alimentar care conține o vitamină NU trebuie să...

Lista ingredientelor unui produs alimentar care conține o vitamină NU trebuie să menționeze în mod obligatoriu preparatul cu vitamine specific utilizat

Este suficient să se indice denumirea vitaminei înseși pe eticheta produsului – este concluzia la care au ajuns recent judecătorii CJUE.

Upfield Hungary comercializează în Ungaria un produs din margarină a cărui etichetare include, printre altele, mențiunea „Vitamine (A, D)”. Întrucât au apreciat că, în temeiul Regulamentului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, etichetarea acestui produs trebuia să includă nu numai denumirea vitaminelor pe care conținea, ci și preparatele cu vitamine specific utilizate, autoritățile maghiare au obligat Upfield Hungary să modifice etichetarea respectivă.

Sesizată în recurs cu litigiul dintre Upfield Hungary, pe de o parte, și autoritățile maghiare în materie, pe de altă parte, Curtea Supremă a Ungariei solicită Curții de Justiție să stabilească dacă lista ingredientelor acestui produs din margarină trebuie să cuprindă, în afara denumirii vitaminelor vizate, și denumirea preparatelor cu vitamine specific utilizate.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea amintește că, în cazul în care o vitamină este adăugată într-un produs alimentar, ea trebuie în mod obligatoriu să fie indicată în lista ingredientelor care trebuie să figureze pe eticheta produsului.

În ceea ce privește aspectul privind denumirea sub care o asemenea vitamină trebuie să fie inclusă în această listă, Curtea constată că, în temeiul regulamentului, ingredientele unui produs alimentar trebuie să fie desemnate prin denumirea lor specifică.

În această privință, unul dintre articolele regulamentului prevede că denumirea ingredientelor trebuie înțeleasă ca fiind fie denumirea legală a ingredientului vizat, fie, în absența unei denumiri legale, denumirea curentă a ingredientului respectiv, fie, în cazul în care nu există o asemenea denumire curentă sau dacă acesta nu este folosită, o denumire descriptivă.

Curtea arată totuși că, în lipsa unor precizări suplimentare, acest articol nu permite, în sine, să se determine denumirea care ar trebui utilizată pentru o vitamină care face parte din ingrediente.

Cu toate acestea, Curtea observă că, în scopul menționării lor în declarația nutrițională referitoare la un produs alimentar, care trebuie să figureze pe etichetă în completarea listei ingredientelor, regulamentul desemnează vitaminele sub denumiri precum „Vitamina A”, „Vitamina D” sau „Vitamina E”.

În continuare, Curtea arată că, pentru a asigura interpretarea și aplicarea coerente a diferite dispoziții ale regulamentului și pentru a garanta că informarea care este dată consumatorilor este precisă, clară și ușor de înțeles, asemenea vitamine ar trebui să fie desemnate sub aceleași denumiri și în scopul specificării lor în lista ingredientelor.

Astfel, Curtea apreciază că, în cazul în care o vitamină a fost adăugată la un produs alimentar, lista ingredientelor sale nu trebuie să cuprindă, în afara unei asemenea denumiri, denumirea preparatelor cu vitamine specific utilizate.

CJUE – Hotărârea în cauza C-533/20 Upfield Hungar

Photo by Franki Chamaki on Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente