32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATESupravegherea video permanentă a deținuților și dreptul la respectarea vieții private. CEDO

Supravegherea video permanentă a deținuților și dreptul la respectarea vieții private. CEDO

Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie este prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului la art. 8 –  Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept DECÂT ÎN MĂSURA ÎN CARE ACESTA ESTE PREVĂZUT DE LEGE şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

În decizia pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Gorlov și alții împotriva Rusiei, s-a constatat că a existat o încălcare a art. 8 din Convenție în situația deținuților supravegheați video.

Curtea a subliniat că nu a fost contestată de către părți împrejurarea că monitorizarea permanentă CCTV a deținuților în celulele lor a constituit o ingerință în dreptul acestora de a-și respecta viața privată. O astfel de ingerință ar încălca articolul 8 numai dacă nu ar fi  “în conformitate cu legea” .

O lege trebuie să fie însă suficient de accesibilă și previzibilă, adică formulată cu suficientă precizie pentru a permite unei persoane să-și revizuiască comportamentul, în scopul de a fi în concordanță cu aceasta.

Curtea a examinat cadrul juridic național din Rusia și a constatat că acesta conferă administrațiilor instituțiilor penitenciare puterea nerestricționată de a plasa fiecare persoană deținută (fie aflată în arest preventiv fie condamnată definitiv) sub supraveghere video permanentă, necondiționat, în orice zonă a instituției, inclusiv celule, pentru o perioadă nedeterminată de timp, fără revizuiri periodice.

Legea națională nu oferă practic garanții împotriva abuzurilor din partea funcționarilor de stat.

Deși Curtea acceptă că ar putea fi necesară monitorizarea permanentă a anumitor zone ale instituțiilor penitenciare sau a anumitor deținuți, a constatat că legislația din Rusia nu poate fi considerată suficient de clară, precisă și detaliată pentru a permite protecția împotriva intervenției arbitrare a autorităților, cu dreptul la respectarea vieții private.

Prin urmare, a ajuns la concluzia că măsura nu a fost “în conformitate cu legea”, așa cum prevede articolul 8, având loc în consecință o încălcare a acestuia.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente