În cazul în care preşcolarii sau elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, pe lângă aplicarea protocolului de izolare, legea prevede posibilitatea testării acestora cu teste antigen rapide.
Testarea se face în cadrul cabinetelor medicale și numai în situațiile în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire recoltarea probelor de exsudat nazofaringian. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal.
Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP, în maximum 24 de ore.
Ministrul educației arată însă că în 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.
Cauzele acestui insucces major au fost:
- lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.
- sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.
Soluția propusă de ministru este utilizarea unor teste non-invazive, care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).
Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.
Foto:medakit-ltd/unsplash.com