12.1 C
Ploieşti
Saturday, October 16, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDe weekendTu ce crezi despre asta?

Tu ce crezi despre asta?

În era GDPR-ului și a amenzilor pe care le clasificăm în funcție de cuantum, cine mai are timp să se gândească la ceea ce e dincolo de înșiruirea din definiția datelor personale? Important este să existe o politică, o procedură, un consimțământ, o informare, un acord comercial. Ne acoperim de documente în speranța că vom scăpa mai ieftin la un eventual control.

Dintre toate datele personale, cele mai mari bătăi de cap ne dau datele sensibile, printre care se numără acele date care dezvăluie opinii politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice. Sub presiunea mesajului public, își pierd conținutul și devin, în bloc, acele date care pot fi prelucrate doar în condiții restrictive.

Cumva pierdem esența ființei și o transformăm în obiect de analiză juridică, o acoperim cu măsuri tehnice și organizatorice, o reducem la un capitol dintr-o procedură. Nici nu mai vrem să știm ce este celălalt, atât timp cât riscăm să-i încălcăm, nu știm cum, vreun drept.

Așa că, ori de câte ori ne permitem, poate că ar trebui să găsim timp să privim în noi și în ceilalți dincolo de norme. Să păstrăm undeva ideea că mai avem opinii, credințe și convingeri. Că oamenii de lângă noi sunt mai mult decât „persoane vizate”, așa cum îi califică Regulamentul, sunt ființe care au dreptul de a fi reflexive.

N-aș vrea să devenim niște roboței cuminți, care zâmbesc frumos la camerele de supraveghere semnalizate corespunzător, respectă toate procedurile impuse și evită disciplinat subiectul datelor sensibile, că, deh, ni se spune că-s generatoare de risc juridic.

Țin mult să pot întreba liber: tu ce crezi despre asta?

Foto: Noorulabdeen Ahmad pe Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente