27.1 C
Ploieşti
Monday, August 15, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaSubvenționarea programului de muncă redus

Subvenționarea programului de muncă redus

Guvernul a aprobat, în ședința din 7 august 2020, o ordonanță de urgență prin care sunt reglementate o serie de măsuri de sprijin destinate angajaților și angajatorilor, în contextul pandemiei de COVID 19.

Una din măsurile adoptate de Guvern este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă.

Măsura se va putea aplica în cazurile în care se instituie stare de urgență, de alertă sau de asediu.

Conform acestei măsuri, angajatorul va putea să reducă timpul de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Pe această perioadă, salariații beneficiază de salariu pentru munca prestată, la care se adaugă o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate.

Aceste sume se plătesc de angajator și se decontează ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă din bugetul asigurărilor de șomaj.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente