Astăzi au fost publicate modificările și completările aduse Codului muncii, legea urmând să intre în vigoare pe 22 octombrie.
Una dintre noutățile introduse constă în aceea că salariatului i se recunoaște dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența sa imediată.
Dreptul este recunoscut în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu obligația recuperării perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
Absentarea de la locul de muncă în aceste situații nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență.
Pe perioada absenței nu se poate dispune concedierea salariatului.
În plus, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual se consideră perioade de activitate prestată și perioadele aferente absenței de la locul de muncă în situații neprevăzute.
Drepturile dobândite de salariat anterior momentului absentării de la locul de muncă în situații neprevăzute, se mențin pe toată perioada de absență.
(Legea nr. 283/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ)
foto: tetiana shyshkina/unsplash.com