Potrivit datelor publicate de Inspecția Muncii, campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în activitatea desfăşurată de angajatori din domeniile de activitate coafură, înfrumusețare și întreținere corporală s-a finalizat cu amenzi de peste 600.000 lei pentru angajatori, dar și pentru persoane fizice.
Acțiunile de control s-au desfășurat la nivel național, în perioada 17 – 20.01.2024, și au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniile: activități de coafură și alte activități de înfrumusețare și activități de intreținere corporală, precum și verificarea respectării, de către acești angajatori, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
Cele mai frecvente neconformități constate au fost:
- contracte individuale de muncă neîncheiate în forma scrisă;
- netransmiterea, în Revisal, a contractelor individuale de muncă anterior datei începerii activității;
- neevidenţierea reală, în documentele de evidenţă a timpului de muncă, a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;
- în regulamentul intern nu au fost prevăzute toate categoriile de dispoziții prevăzute în Codul Muncii;
- lipsa copiei după contractele individuale de munca la locul de muncă;
- nerespectarea prevederilor referitoare la completarea REGES/REVISAL;
- nerespectarea obligației angajatorului de a ține, la locul de muncă, o evidența a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
Ca urmare a celor 1739 de controale efectuate, 22 de angajatori și 2 persoane fizice au fost sancționați pentru utilizarea, respectiv prestarea de muncă nedeclarată. Un angajator a fost sancționat pentru utilizarea de muncă nedeclarată a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 -18 ani. Valoarea totală a amenzilor este de 615.300 lei, din care 450.000 lei pentru muncă nedeclarată.
foto:Photo by Adam Winger on Unsplash