26.9 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaRăspunderea patrimonială a angajatorului. Neîndeplinirea obligației de a asigura echipamente de muncă...

Răspunderea patrimonială a angajatorului. Neîndeplinirea obligației de a asigura echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor

„Obligația de a asigura echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, prevăzută de art. 13 lit. q din Legea nr. 319/2006 este o obligație de rezultat, care nu a fost îndeplinită în speță.


Realizarea lucrărilor de întreținere, reparații și revizii la mașina la care s-a produs evenimentul și respectarea normelor tehnice de proiectare invocate de apelantă, deși sunt necesare și obligatorii, nu sunt suficiente, în condițiile în care utilajul la care lucra reclamantul, efectuând în mod automat procesul tehnologic specific, a permis deschiderea uşilor de protecţie a presei înainte de retragerea totală a cilindrilor de strângere, la finalizarea ciclului de presaj.


În cauză este evident că pârâta nu a respectat obligația prevăzută la pct. 2.8.1 din anexa 1 a HG nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, având în vedere că dispozitivul de protecţie nu a împiedicat accesul în zona periculoasă sau nu a oprit mişcarea elementelor periculoase înainte de a permite preluarea piesei de către reclamant.


Nu sunt îndeplinite nici condițiile cazului fortuit, apelanta nefăcând dovada că evenimentul invocat, constând în producerea unei defecțiuni la utilajul la care lucra reclamantul, nu putea fi prevăzut și nici împiedicat.


În speță, este vorba despre un profesionist având calitatea de angajator față de reclamant, în sarcina căruia prin lege a fost instituită, printre altele, și obligația de a asigura echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în vederea evitării accidentelor de muncă.”

(Curtea de Apel Alba Iulia – Secția I civilă – Decizia civilă nr. 877/23  iulie  2020)

foto:tingey-injury-law-firm/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente