28.4 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaProtecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme

Protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme

Întrucât în perioada următoare se vor înregistra fenomene meteorologice severe și valori de temperatură foarte scăzute, Inspecția Muncii anunță că va verifica și respectarea măsurilor prevăzute de legislația privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Temperaturile scăzute extreme sunt, în sensul legii, temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

– reducerea duratei zilei de lucru;

– întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile anterioare se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

(OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă)

foto:juan-manuel-nunez-mendez/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente