25.5 C
Ploieşti
Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEUnitățile de învățământ vor fi obligate să dețină cel puțin o doză...

Unitățile de învățământ vor fi obligate să dețină cel puțin o doză de adrenalină pentru autoinjectare

În cursul lunii februarie va intra în vigoare o lege care instituie cadrul normativ pentru protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu unele boli şi afecţiuni alergice: astm bronşic; rinită alergică; alergie alimentară; rinoconjunctivită alergică; dermatită alergică; anafilaxie. Legea nu se va aplica însă persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă.

Printre altele, persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice le sunt decontate analizele şi testele specifice necesare diagnosticării.

În plus, fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog.

Legea mai impune unor instituţii/unităţi obligația deținerii a cel puţin unei doze de adrenalină pentru autoinjectare (încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj). Astfel, obligația revine:

– unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat sau particular, inclusiv cele care funcţionează cu program prelungit şi care asigură sau nu servicii de masă;

 – instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particular, care asigură servicii de masă în cantine studenţeşti;

 – unităţilor spitaliceşti de stat sau private;

 – cabinetelor individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private;

 -unităţilor de cazare, de stat sau private, care organizează tabere pentru copii.

Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirate în una dintre instituțiile și unitățile respective constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 20.000 lei.

(Legea nr.  4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice va intra în vigoare la 07 februarie 2021)

foto:emin-baycan/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente