18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăUncategorizedPlată nedatorată în relațiile de muncă. Efectele produse de o decizie a...

Plată nedatorată în relațiile de muncă. Efectele produse de o decizie a Curții de Conturi nu privesc raporturile angajator-salariat

Printr-o decizie a Curții de Conturi s-a constatat acordarea nelegală a unor drepturi de natură salarială personalului CIAS, peste limita prevăzută prin grila de salarizare. Ulterior deciziei Curții de Conturi și invocând această decizie, angajatorul a promovat o acțiune împotriva salariaților, pentru recuperarea sumelor primite cu titlul de plată nedatorată.

Curtea de Apel București a reținut că deși art. 256 din Codul muncii nu precizează ce se înțelege prin sintagma „sumă nedatorată”, nu pot fi avute în vedere decât acele sume încasate de către salariat fără un temei legal, fiind fără relevanţă existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. În cauză însă, sumele pretinse de apelant reprezintă drepturi salariale care au fost plătite de către angajator în baza contractului individual de muncă şi a actului adiţional la acesta, ca urmare a negocierii ce s-a purtat între cele două părţi ale raportului de muncă. Clauzele ce au conferit respectivele drepturi nu au fost anulate sau declarate nule de către vreo instanță și nu au fost nici modificate de către părți, astfel încât drepturile primite în baza acestora nu reprezintă drepturi încasate necuvenit.

Decizia Curții de Conturi prin care s-a constatat acordarea nelegală a unor drepturi de natură salarială personalului CIAS peste limita prevăzută prin grila de salarizare consfinţeşte o situaţie ce este generatoare de efecte juridice exclusiv între Curtea de Conturi şi instituţia supusă controlului, însă aceasta nu are efecte asupra valabilităţii contractului individual de muncă încheiat între instituție şi salariatul intimat, problemele legate de raportul de muncă stabilit între aceştia fiind guvernate de legislaţia muncii. Totodată, constatarea Curţii de Conturi nu conferă în mod automat un caracter nedatorat plăţilor efectuate de apelantă către intimatul salariat, ci este necesară o analiză a dispoziţiilor legislaţiei muncii sub acest aspect. 

Curtea de Apel București, Secţia a VII-a pentru Cauze privind Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, decizia Nr.228 din 19 ianuarie 2018, www.portal.just.ro

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente