Nu pot candida la funcția de Președinte al României persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.
(Legea nr. 196/2022 privind completarea art. 28 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României – intrată în vigoare astăzi, 07 iulie 2022)
Notă:
Reabilitarea este o cauză legală care face să înceteze consecințele condamnării, prin trecerea unui anumit interval de timp de la data la care a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, precum și prin îndeplinirea unor condiții specifice. Reabilitatea face să înceteze decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare.
Amnistia este o cauză legală care înlătură chiar răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită. Dacă intervine după condamnare (amnistia postcondamnatorie), ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării.
Dezincriminarea reprezintă situația în care printr-o lege penală nouă anumite fapte nu mai sunt prevăzute ca infracțiuni. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative și a măsurilor de siguranță, pronunțate în baza legii vechi, precum și toate consecințele penale ale hotărârilor judecătorești privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.
foto:bernd-klutsch/unsplash.com