Un ordin al ministrului Sănătății publicat ieri, 02 februarie 2022, aduce din nou modificări dispozițiilor care reglementează regulile privind confirmarea diagnosticului infecției cu virusul SARS-CoV-2, traseului pacientului confirmat pozitiv și criteriile de vindecare.
- În privința diagnosticului infecției cu virusul SARS-CoV-2, se precizează că persoanele aflate în perioada de 90 de zile (față de 180 anterior) de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă.
Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile (față de 180 anterior) de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă.
- În legătură cu traseul pacientului confirmat pozitiv, principala modificare vizează perioada de izolare, care este:
7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile
5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.
- În legătură cu criteriile de vindecare, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 7 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele nevaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele vaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu sunt necesare aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.
Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, cu excepția situațiilor în care starea de sănătate a pacienților s-a agravat și a necesitat internarea la nivelul spitalelor.
Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.
(Ordinul nr. 213/2022, privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de către Institutul Național de Sănătate Publică, de către unitățile sanitare, precum și de către serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București—Ilfov și de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2)
foto:prasesh-shiwakoti-lomash/unsplash.com