30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUEÎntreruperi de curent electric. Răspunderea operatorului

Întreruperi de curent electric. Răspunderea operatorului

Un client poate depune o reclamație împotriva operatorului rețelei naționale în urma unei întreruperi a curentului electric, a statuat astăzi Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Mai mult, plângerea nu poate fi respinsă pentru singurul motiv că instalația clientului final este conectată nu la sistemul național de electricitate, ci doar la un sistem regional alimentat de sistemul național.

În fapt, la 27 martie 2015, o pană de curent la scară largă la stația Diemen (Olanda), care face parte din rețeaua de înaltă tensiune operată de TenneT TSO, a lăsat fără curent electric, timp de câteva ore, o mare parte din provincia Noord-Holland (Olanda de Nord) și o o mică parte a provinciei Flevoland.

Pana de curent a întrerupt distribuția de energie electrică către fabrica aparținând companiei Crown Van Gelder BV, având ca obiect de activitate producția de hârtie. Această fabrică este conectată la sistemul de distribuție administrat de Liander NV, alimentată de sistemul operat de Tennet TSO.

Curtea Europeană a arătat că distribuitorilor de energie electrică li se cere să opereze, să întrețină și să dezvolte în condiții economice sisteme de transport sigure, fiabile și eficiente. De asemenea, li se cere să asigure mijloace adecvate pentru a îndeplini obligațiile de serviciu, să contribuie la securitatea aprovizionării printr-o capacitate adecvată de transmisie și fiabilitate a sistemului și să gestioneze fluxurile de energie electrică pe sistem, luând în considerare schimburile cu alte sisteme interconectate.

Hotărârea CJUE din data de 8 octomrbrie 20202, pronunțată în cauza C-360/19  Crown Van Gelder BV v Autoriteit Consument en Markt (ACM)

foto:macu-ic/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente