Curtea Constituțională a admis ieri o excepție de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile din Legea nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară, care prevăd că înscrisurile sub semnătură privată care sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM). Aceste prevederi fuseseră introduse în legislație în septembrie 2020.
RNPM este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită și de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege.
Unul dintre cele mai des întâlnite înscrisuri sub semnătură privată care constituie titlu executoriu este contractul de locațiune înregistrat la organele fiscale. Potrivit legii, în această situație contractul constituie titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege. Caracterul de titlu executoriu scutește deci locatorul de cheltuielile unui litigiu civil în cazul în care chiriașul nu s-ar achita de obligația de plată a chiriei, fiind posibilă executarea silită a acestuia în baza contractului.
După publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial nu va mai fi necesar ca astfel de contracte să fie înscrise în RNPM pentru a putea fi puse în executare.
foto:green-chameleon/unsplash.com