16.4 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilCe formalități trebuie îndeplinite pentru ca un contract de locațiune încheiat prin...

Ce formalități trebuie îndeplinite pentru ca un contract de locațiune încheiat prin înscris sub semnătură privată să fie titlu executoriu

Unul dintre cele mai răspândite contracte, încheiat atât de către profesioniști cât și de către neprofesioniști, este cu siguranță contractul de locațiune. Acesta este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte părți, numite locatar, folosința unui bun pentru o anumită perioadă în schimbul unui preț, denumit chirie; potrivit Codului civil, locațiunea bunurilor imobile si aceea a bunurilor mobile se numește închiriere.

Înregistrarea la organele fiscale a contractului de locațiune încheiat prin înscris sub semnătură privată (deci nu în fața notarului) conferă mari avantaje locatorului. Potrivit legii, în această situație contractul constituie titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Caracterul de titlu executoriu scutește deci locatorul de cheltuielile unui litigiu civil în cazul în care chiriașul  nu s-ar achita de obligația de plată a chiriei, fiind posibilă executarea silită a acestuia în baza contractului.

De asemenea, contractul astfel înregistrat are valoare de titlu executoriu nu numai în privința obligației de plată a chiriei, ci și în privința aceleia de restituire a bunului dat în locațiune, la expirarea duratei contractului, în cazul contractelor încheiate pe durată determinată, respectiv la împlinirea termenului de preaviz, în cazul contractelor încheiate pe durată nedeterminată.

Printr-o cerință legislativă introdusă în toamna anului trecut, punerea în executare a contractului de locațiune înregistrat la organele fiscale mai este condiționată și de o altă formalitate, aceea a înscrierii contractului și în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM).

RNPM este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită și de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege.

foto:daniel-bosse/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente