32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEImunitatea parlamentară

Imunitatea parlamentară

Potrivit Constituției, deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Aceștia pot fi însă urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Totuși, ei nu dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care face parte, de către ministrul justiţiei.  

Urmărirea şi trimiterea în judecată penală a parlamentarilor se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În Monitorul Oficial de ieri, 21 noiembrie 2022 s-a publicat Hotărârea Camera Deputaților prin care  s-a încuviințat cererea de efectuare a percheziției privind un deputat, în cadrul unui dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție.

foto:mikael-kristenson/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente