16.8 C
Ploieşti
Saturday, June 19, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUEDeclararea neconstituționalității punerii în executare a supravegherii tehnice de către SRI este...

Declararea neconstituționalității punerii în executare a supravegherii tehnice de către SRI este compatibilă cu dreptul UE?

În cursul anului 2019, diferite instanțe din România au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu întrebări preliminare a căror temă principală este aspectul dacă deciziile Curții Constituționale a României pot încălca principiile independenței judecătorilor și statului de drept, precum și protecția intereselor financiare ale Uniunii.

Una dintre deciziile supuse analizei este decizia CCR nr. 51/2016.

Avocatul general Michal Bobek propune CJUE să declare că dreptul Uniunii nu se opune deciziei unei curți constituționale naționale, precum Decizia nr. 51/2016, prin care se declară neconstituțională punerea în executare de către serviciile naționale de informații a unor măsuri de supraveghere tehnică în cadrul unui proces penal și prin care se impune excluderea din procesul penal a oricărei probe astfel obținute.

În opinia avocatului general, dreptul Uniunii nu reglementează modul în care sunt puse în executare măsurile de supraveghere tehnică în cadrul unui proces penal și nici rolul și competențele serviciilor naționale de informații.

În acest cadru, o curte constituțională națională este în mod natural în măsură să declare că anumiți actori sau organe nu pot pune în executare măsuri de supraveghere tehnică.

Faptul că o astfel de decizie constituțională va avea repercusiuni procedurale asupra procedurilor penale în curs și viitoare în materie de corupție este o consecință necesară și logică.

foto:waldemar-brandt/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente