20.6 C
Ploieşti
Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUECJUE: Simpla deviere a unui zbor către un aeroport apropiat nu conferă...

CJUE: Simpla deviere a unui zbor către un aeroport apropiat nu conferă un drept la o compensație forfetară

În schimb, compania aeriană trebuie să ofere din proprie inițiativă pasagerului suportarea costului transferului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată convenită cu acesta – este concluzia la care au ajuns judecătorii CJUE, chemați să interpreteze dispozițiile Regulamentul privind drepturile pasagerilor aerieni.

Acest regulament prevede că, în cazul în care un zbor este deviat spre un alt aeroport decât cel prevăzut inițial, dar care deservește același oraș, aceeași aglomerație urbană sau aceeași regiune, compania aeriană suportă costul transferului pasagerilor între aeroportul alternativ și aeroportul prevăzut inițial sau o altă destinație apropiată convenită cu pasagerul.

Curtea arată că pentru a putea considera că aeroportul alternativ deservește același oraș, aceeași aglomerație urbană sau aceeași regiune, nu este necesar ca el să fie situat pe același teritoriu (în sens administrativ) al orașului, al aglomerației urbane sau al regiunii pe care este situat aeroportul prevăzut inițial.

Ceea ce este important este ca el să se afle în imediata apropiere a acestui teritoriu.

În schimb, pasagerul dispune, în principiu, de un drept la o compensație forfetară atunci când ajunge la destinația sa finală, și anume aeroportul de destinație prevăzut inițial sau o altă destinație apropiată convenită cu pasagerul, cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută inițial.

Pentru a determina amploarea întârzierii suferite la sosire, trebuie să se ia drept referință ora la care pasagerul ajunge, în urma transferului său, la aeroportul prevăzut inițial sau, dacă este cazul, la o altă destinație apropiată convenită cu compania aeriană.

Revine companiei aeriene sarcina de a oferi din proprie inițiativă suportarea costului transferului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată convenită cu pasagerul. În cazul în care compania aeriană nu își respectă obligația de suportare a acestui cost, pasagerul are dreptul la rambursarea sumelor pe care le-a plătit și care, având în vedere împrejurările proprii fiecărei spețe, se dovedesc necesare, adecvate și rezonabile pentru a remedia deficiența companiei aeriene.

(CJUE – Hotărârea din 22.04.2021 pronunțată în cauza C-826/19 WZ/Austrian Airlines AG)

foto:john-mcarthur/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente