32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăArticole importanteCAS și CASS în cazul contractelor de muncă part-time. Salariații vor depune...

CAS și CASS în cazul contractelor de muncă part-time. Salariații vor depune lunar, în anumite situații, o declarație pe proprie răspundere

Începând cu veniturile aferente lunii august 2022, CAS și CASS  datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, nu pot fi mai mici decât nivelurile care ar rezulta prin aplicarea cotelor legale asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Legea prevede însă anumite excepții, printre care situația acelor salariați care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul CUMULATĂ aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.

În această situație, CAS și CASS se vor calcula în funcție de venitul efectiv realizat, iar nu în funcție de  nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Ieri s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Finanțelor care reglementează procedura care trebuie urmată în această situație de excepție.

Se prevede astfel că salariații au obligația să depună la fiecare angajator/plătitor de venit o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Prin excepție, în cazul în care la unul dintre angajatori/plătitori de venituri, baza lunară de calcul al CAS și CASS este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată, salariații NU au obligația depunerii declarației pe propria răspundere la angajatorul/plătitorul respectiv.

În vederea completării declarației pe propria răspundere, fiecare angajator/plătitor de venit eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al CAS și CASS. Foarte important de precizat este faptul că salariatul este cel care cumulează apoi nivelul bazei lunare de calcul de la fiecare angajator, iar suma rezultată o compară cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Dacă suma este mai mare decât salariul minim brut (actualmente 2.550 lei) se va depune declarația.

Declarația pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

În cazul în care salariații nu depun declarația pe propria răspundere, fiecare angajator/plătitor de venit stabilește contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată. În această situație salariatului i se rețin contribuțiile la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, iar fiecare angajator/plătitor de venituri suportă diferența de contribuții calculate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată,

Declarația pe propria răspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator/plătitor de venituri, în vederea stabilirii CAS și CASS. Angajatorul/Plătitorul de venituri, după caz, are obligația de a înregistra și de a ține evidența acestor declarații.

Modelul declarației pe propria răspundere este prevăzut în anexa care face parte integrantă din  ordinul publicat ieri.

foto:tetiana-shyshkina/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente