O lege care urmează să intre în vigoare la începutul lunii septembrie introduce dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer.
Dreptul poate fi exercitat în situația în care, cu ocazia încheierii contractelor de asigurare, distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare. În această situație, supraviețuitorul de cancer are dreptul de a nu furniza acele informații și documente care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.
Distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare.
De asemenea, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele menționate.
Prin introducerea unui astfel de drept, România se alătură Franței, Belgiei și Țărilor de Jos, care au reglementări similare.
foto:aaron-burden/unsplash.com