Printr-o lege publicată ieri, 23 martie, a fost reglementată activitatea de asistență medicală mobilă.
Aceasta are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screeningul afecțiunilor medicale prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu, atât pentru bolnavii cronici, cât și pentru pacienții cu patologii acute, beneficiari ai asistenței medicale în regim mobil.
Serviciile de asistență medicală mobilă urmează să se acorde cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenților medicali comunitari.
De asemenea, serviciile de asistență medicală mobilă vor fi furnizate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.
Servicii medicale vor fi acordate fie prin cabinete și unități medicale mobile, fie prin caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate.
În ceea ce privește personalul care acordă servicii de asistență medicală mobilă, alături de medici vor fi medici stomatologi, farmaciști, asistenți medicali, moașe, lucrători sociali și asistenți medico-sociali ai ONG-urilor care desfășoară activități în domeniul sănătății.
foto:unsplash.com