Este una dintre măsurile de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase. Prin carantinarea zonală se urmăreşte separarea fizică a persoanelor şi activităţilor, inclusiv limitarea circulaţiei dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecţiei sau contaminării în afara acestui perimetru.
Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Sănătății privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu Sars-CoV-2.
Referitor la carantina zonală, actul normativ prevede că aceasta este recomandată atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
În privința criteriilor utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV -2 în vederea instituirii carantinei zonale, sunt prevăzute:
- criterii pentru declanșarea analizei amănunțite în vederea propunerii deciziei de carantinare zonală;
- criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare.
Printre criteriile prevăzute pentru declanșarea analizei amănunțite amintim:
- trend crescător pentru ultimele 14 zile;
- rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1000 de locuitori);
- ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
- gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;
- populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
În ceea ce privește criteriile adiționale pentru luarea deciziei de carantinare amintim:
- existența unui/unor medici de familie pe raza localității, care să fie responsabilizat/responsabilizați cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă;
- existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale;
- existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populației;
- dacă localitatea este traversată de un drum județean/național;
- dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul politiei locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu;
lNSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență (CJSU).
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
Propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către lNSP și în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU.
Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
(Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu Sars-CoV-2)